Kuinka tehdä kananranskalaiset

Kananranskalaiset, tai yksinkertaisemmin ranskalaiset, ovat yksi amerikkalaisen pikaruuan ikonisimmista ja suosituimmista annoksista. Niiden rapea ulkokuori ja pehmeä sisus tekevät niistä täydellisen lisäkkeen monelle aterialle. Mutta kuinka valmistaa täydelliset kananranskalaiset kotona?

Ennen kuin ryhdymme valmistamaan ranskalaisia, kerromme hieman niiden historiasta. Vaikka moni pitää ranskalaisia amerikkalaisena keksintönä, niiden alkuperä juontaa juurensa itse asiassa Belgiaan. Tarinan mukaan Belgian villitys leikata perunat ohuiksi suikaleiksi ja friteerata ne öljyssä levisi myös Ranskan puolelle, mistä nimi ranskalaiset juontaa juurensa. Ranskan amerikkalaiset sotilaat toivat reseptin mukanaan Amerikkaan ensimmäisen maailmansodan aikana ja loput, kuten sanotaan, on historiaa.

Mutta miten valmistetaan täydelliset kananranskalaiset kotona? Ensimmäinen ja tärkein asia on valita oikea peruna. Paras peruna ranskalaisia varten on puolikovainen ja tärkkelykseltään kohtalaisen runsas peruna, kuten ruskea peruna. Toinen tärkeä tekijä on perunoiden pilkkominen oikean kokoisiksi ja -muotoisiksi paloiksi. Perunat kannattaa leikata noin puolen senttimetrin paksuisiksi suikaleiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti ja saavat rapean ulkokuoren.

Seuraava askel on perunoiden esikypsytys. Tämä vaihe varmistaa sen, että perunat eivät jää raaoiksi sisältä, mutta saavat silti rapean pinnan. Esikypsytys tapahtuu kahdessa vaiheessa: ensin perunat kylvetetään kylmässä vedessä, jonka jälkeen ne friteerataan öljyssä matalassa lämpötilassa. Kylvetyksen avulla perunan tärkkelys pääsee hieman ulos ja perunasta tulee rapeampi. Friteerauksen avulla peruna kypsyy sisältä ennen kuin sen pinta saa kauniin kullanruskean värin.

Kun perunat ovat esikypsytettyjä, ne nostetaan öljystä ja annetaan jäähtyä hetki. Sitten ne friteerataan uudelleen korkeammassa lämpötilassa, jotta pinnasta tulee rapea ja kullanruskea. Tässä vaiheessa perunat kannattaa maustaa suolalla ja muilla halutuilla mausteilla, kuten valkosipulilla, paprikalla tai persiljalla. Mausteet voi lisätä heti friteerauksen jälkeen, jotta ne tarttuvat paremmin ranskalaisten pintaan.

Viimeinen vaihe on ranskalaisien tarjoilu. Parasta vastakeitettyjen ja kuumien ranskalaisten kanssa on itsetehty majoneesi tai ketsuppi. Täydelliset kananranskalaiset ovat rapeita ulkopuolelta ja pehmeitä sisältä, ja niiden makuun ei tarvita mitään lisukkeita. Ne sopivat mainiosti niin hampurilaisten, salaattien kuin liharuokienkin kanssa.

Kananranskalaisten valmistaminen kotona ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun opit tekemään omat ranskalaisesi, et halua palata takaisin kaupan valmiisiin versioihin. Kotona valmistetut ranskalaiset ovat terveellisempiä, maukkaampia ja tyydyttävämpiä kuin pikaruokaravintoloiden versiot.

Ja mikä parasta, kun valmistat kananranskalaiset itse, tiedät tarkalleen mitä niihin on lisätty ja voit kontrolloida niiden ravintoarvoja. Voit käyttää oliiviöljyä tai kookosöljyä friteeraukseen, jolloin saat terveellisemmän vaihtoehdon perinteisten kasviöljyjen sijaan. Voit myös kokeilla erilaisia mausteita ja maustekastikkeita saadaksesi omanlaisesi makuiset ranskalaiset.

Kaiken kaikkiaan kananranskalaisten tekeminen kotona on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Kun opit tekemään täydellisiä ranskalaisia, et halua enää koskaan ostaa kaupan valmiita versioita. Kotona valmistetut ranskalaiset ovat terveellisempiä, maukkaampia ja tyydyttävämpiä kuin pikaruokaravintoloiden versiot. Joten laita öljy kuumenemaan ja ryhdy hommiin – pian nautit herkullisista ja rapeista kananranskalaisista omassa keittiössäsi!

Artikkelin aiheeseen liittyviä linkkejä

50 Things to Make with Potatoes: Tästä linkistä löytyy monipuolisia reseptejä perunan hyödyntämiseen eri ruokalajeissa, kuten ranskalaisissa.
Basically French Fries Recipe: Bon Appétit -sivuston resepti perinteisten ransalaisten valmistamiseen kotona.
How to Make French Fries: Delish -sivuston artikkeli antaa vinkkejä täydellisten ransalaisten valmistukseen omassa keittiössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *