Rockefeller Center

Historia ja sijainti

Rockefeller Center on yksi New Yorkin kuuluisimmista maamerkeistä. Se sijaitsee Manhattanilla Midtownin alueella, ja sen historia juontaa juurensa 1930-luvulle. Rockefeller Center on alun perin rakennettu John D. Rockefeller Jr:n toimesta ja se koostuu useista rakennuksista ja taloista. Alueella sijaitsee myös legendaarinen Radio City Music Hall sekä kuuluisa luistinrata, joka on suosittu matkailijoiden ja paikallisten keskuudessa erityisesti joulun aikaan.

Rockefeller Center on tunnettu myös jouluperinteistään. Joka vuosi alueelle tuodaan suuri kuusi, joka koristetaan kauniilla jouluvaloilla. Kuusenvalot sytytetään yleensä marraskuun loppupuolella ja ne jäävät paikoilleen aina tammikuun alkuun asti. Tämä näky houkuttelee vuosittain valtavan määrän paikallisia ja turisteja ihastelemaan joulun taikaa Rockefeller Centerissä. Alueella järjestetään myös monia muita tapahtumia ja aktiviteetteja ympäri vuoden.

Ostosmahdollisuudet

Rockefeller Center on loistava paikka ostosten tekemiseen. Alueella on useita kauppoja ja putiikkeja, jotka tarjoavat kaikkea muodista ja kosmetiikasta taiteeseen ja designiin. Täältä löydät tunnettujen brändien myymälöitä, kuten Tiffany & Co, Chanel, Fendi ja muita. On myös helppo löytää erikoisuuksia ja uniikkeja tuotteita täältä.

Rockefeller Centerin joulutori on myös suosittu ostospaikka joulun aikaan. Täällä voit löytää kaikenlaisia lahjoja ja koristeita sekä maistella herkullisia jouluisia herkkuja. Joulutorin tunnelma on maaginen ja saatat jopa törmätä joulupukkiin tai nauttia ulkoilmakonsertista.

Ruokailupaikat

Jos nälkä yllättää, Rockefeller Center tarjoaa monia hyviä ruokailupaikkoja. Alueella on erilaisia ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat laajan valikoiman ruokaa ja juomaa. Voit nauttia herkullisen aamiaisen, lounaan tai illallisen monista vaihtoehdoista. On myös mahdollista ottaa pikainen välipala tai kahvitauko kiireisen ostostelun lomassa.

Rockefeller Centerissä on myös kattoterassi, josta voit nauttia upeista näkymistä yli Manhattanin. Tämä on erityisen suosittu paikka käydä auringonlaskun aikaan ja ihastella kaupungin valojen loistoa alla. Kattoterassilta löytyy myös baari, josta voit tilata virkistävän juoman nauttiaksesi maisemista vielä paremmin.

Rockefeller Center on ehdoton vierailukohde New Yorkissa, olipa kyseessä sitten ostoksilla käyminen, ruokailu tai vain kauniiden näkymien ihailu. Alueella on paljon tarjottavaa kaikenikäisille ja jokaisen makuun. Se on myös helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon kaikille New Yorkiin matkaaville.

Vapaa-ajan aktiviteetit

New Yorkin Rockefeller Center tarjoaa vierailleen lukuisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Tunnetuin näistä on tietysti luistelu Rockefeller Centerin luistinradalla. Tämä ikoninen nähtävyys houkuttelee vuosittain satoja tuhansia vierailijoita erityisesti joulun aikaan. Luisteluradalla voi hioa taitojaan päiväsaikaan tai ihailla upeaa valaistusta ja nauttia tunnelmasta illan pimetessä.

Rockefeller Centerin alueelta löytyy myös monia kauppoja ja putiikkeja, joiden läpi voi kierrellä ostosreissullaan. Tiffany & Co. ja Anthropologie ovat vain muutamia esimerkkejä alueen houkuttelevista liikkeistä. Ostosmahdollisuuksia on jokaiseen makuun ja kukkarolle, joten jokainen vierailija voi löytää jotain mieleistään.

Viihdettä tarjoaa myös monipuolinen elokuvateatteri, jossa voi nauttia uusista elokuvista ja kenties törmätä kuuluisuuksiin elokuvanäytösten yhteydessä. Rockefeller Centerin alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja ympäri vuoden, joten vierailija voi nauttia myös livenä esitettävästä musiikista tai stand up -esityksistä.

Tapahtumat ja nähtävyydet

Rockefeller Center on tunnettu myös erilaisista tapahtumistaan ja nähtävyyksistään. Yksi suosituimmista on ehdottomasti joulukauden avajaiset, jolloin kuuluisa suuri joulukuusi sytytetään. Tämä tapahtuma houkuttelee valtavan määrän ihmisiä paikalle katsomaan kuusen valaistumista ja osallistumaan juhlallisuuksiin.

Myös pääsiäinen on juhla-aikaa Rockefeller Centerissä, ja silloin alueella järjestetään muun muassa perinteinen kananmunien maalaus- ja koristelutapahtuma. Lapset voivat osallistua aktiviteetteihin ja nähdä kuinka taidokkaita koristeita tehdään juhlan kunniaksi.

Vuosittain järjestettävät Radio City Christmas Spectacular ja NBC:n joulukuusen valaistusseremonia ovat myös suosittuja tapahtumia, jotka houkuttelevat paikalle niin turisteja kuin paikallisiakin. Näiden tapahtumien aikaan Rockefeller Centerin alueella on erityisen paljon väkeä, mutta samalla myös unohtumaton tunnelma.

Näköalaterassit

Rockefeller Centeristä löytyy myös kaksi upeaa näköalaterassia, jotka tarjoavat upeat näkymät yli New Yorkin kaupungin. Toinen näistä on 70. kerroksessa sijaitseva ”Top of the Rock” -terassi ja toinen 67. kerroksessa sijaitseva ”The Edge” -terassi. Näköalaterassit ovat erityisen suosittuja auringonlaskun aikaan, jolloin voi ihailla kaupungin valojen syttymistä ja ottaa upeita valokuvia.

Top of the Rock -terassilta voi nähdä muun muassa Empiren valtameren, Central Parkin ja Vapaudenpatsaan. The Edge -terassilla puolestaan pääsee ihailemaan Hudson-joen maisemia ja rakennusten ääriviivoja.

Näköalaterassit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia ja kauniita valokuvamahdollisuuksia. Onkin suositeltavaa varata lippunsa etukäteen ja valita aika, jolloin terassilla ei ole ruuhkaa. Näin voi varmistaa parhaimman mahdollisen kokemuksen ja rauhallisen hetken ihailla New Yorkin kaupungin näkymiä.

Taide ja kulttuuri

New Yorkin Rockefeller Center on tunnettu paitsi ostoskeskuksena, myös merkittävänä taiteen ja kulttuurin keskuksena. Rockefeller Centerin alueella voi ihailla useita taideteoksia ja arkkitehtonisia nähtävyyksiä.

Yksi alueen tunnetuimmista teoksista on ”Prometheus” -patsas, joka löytyy Lower Plaza -aukiolta. Tämä Paul Manshipin suunnittelema patsas on tehty pronssista ja esittää kreikkalaista jumalatarta Prometheusia.

Rockefeller Center on kuuluisa myös ikonisesta joulukuusesta, joka koristaa alueen aukiota joka vuosi joulun aikaan. Tämä perinne on jatkunut jo yli 80 vuotta. Joulukuusi on suuri ja vaikuttava näky, ja se houkuttelee satoja kävijöitä ihailemaan sitä sekä osallistumaan erilaisiin jouluisiin tapahtumiin ja aktiviteetteihin alueella.

Rockefeller Centerissä on myös useita taidenäyttelyitä ja gallerioita, jotka esittelevät erilaisia nykytaiteen teoksia. Yksi suosituimmista näyttelyistä on MoMA Design Store, josta voi ostaa uniikkeja design-tuotteita.

Liikenneyhteydet ja pysäköinti

Rockefeller Center sijaitsee keskeisellä paikalla Manhattanilla, joten sinne on helppo päästä julkisilla liikennevälineillä. Alueelle voi tulla esimerkiksi metrolla, bussilla tai taksiilla. Lähin metroasema on 47-50 Street – Rockefeller Center -asema, josta on lyhyt kävelymatka ostoskeskukseen.

Jos saavut Rockefeller Centeriin omalla autolla, alueella on useita pysäköintimahdollisuuksia. Osa pysäköintialueista on avoinna ympäri vuorokauden, ja niille voi varata paikan etukäteen. Pysäköintimaksut voivat kuitenkin olla korkeita, joten kannattaa varautua tähän.

Vinkit ja suositukset

Rockefeller Center on suosittu turistikohde New Yorkissa, ja siellä kannattaakin vierailla ainakin kerran kaupunkiin matkustaessa. Tässä muutama vinkki ja suositus vierailua varten:

– Käy Top of the Rock -näköalatasanteella, josta avautuu upea näkymä yli koko Manhattanin. Voit nähdä ikoniset maamerkit, kuten Empire State Buildingin ja Vapaudenpatsaan. Näköalatasanteelle kannattaa varata lippu etukäteen, jotta pääse sisään haluamaansa aikaan.

– Tutustu ostosmahdollisuuksiin Rockefeller Centerissä. Alueella on useita liikkeitä, joista voi ostaa vaatteita, koruja, lahjatavaroita ja muita tuotteita. Tämä on myös oiva paikka shoppailun ystäville.

– Nauti herkullisesta ruoasta ja juomasta Rockefeller Centerin ravintoloissa ja kahviloissa. Alueella on useita ruokapaikkoja, jotka tarjoavat erilaisia makuelämyksiä. Lounaaksi voi valita joko pikaruokaa tai istua alas ja nauttia ravintolan tarjoamia herkkuja.

– Älä unohda tutustua alueen taide- ja kulttuuritarjontaan. Käy taidenäyttelyssä, ihaile patsaita ja arkkitehtuuria sekä osallistu erilaisiin tapahtumiin. Tämä tekee vierailustasi vieläkin monipuolisemman ja antaa sinulle mahdollisuuden kokea New Yorkin taide- ja kulttuurimaailmaa.